Guide til Gran Canaria
Følg os på Facebook
  • Home
  • Om os
  • ØEN RUNDT:
  • Las Palmas
  • Det grønne Nord
  • Byer inde på øen
  • Maspalomas
  • Feriebyer i Syd
  • På toppen af øen
  • .
  • TUR-FORSLAG:
  • Bjergby-turen
  • Fataga-turen
  • Grotte-turen
  • Palmitos Park
  • Sioux City
  • Ørkenvandringen
  • Videoer
  • FAKTA om:
  • Kanarierne
  • Geografi
    • Kanarieøernes planter
    • Dyreliv
  • Kulturliv
  • Historie
  • Kanarisk Mad
    • Restauranter
    • Tapas-Guide
    • Kanariske kartofler
    • Mad-parlør
  • -
  • Trafik på øen
    • Busser
  • DET PRAKTISKE
    • Rejsefakta A-Å
    • Aktiv Ferie
    • Indkøb
    • Overnatning
  • BLIV KLOG PÅ ØEN
Kom rundt på øen i venstremenuen - MOBILOS: klik på gitteret øverst

Los Canarios - Livet på Gran Canaria

Picture
Den ægte canario finder man ved dominobordene
Kanariere har altid været åbne over for omverdenen. Den oprindelige befolkning, guancherne, tog gæstfrit imod handlende og missionærer, længe før de spanske erobrere ankom. Men også erobrerne var gæstfri, for de ønskede masser af besøg, både af handelsfolk og tilflyttere fra hele Europa. Og i dag er det ligeså. Man vil have gæster. Og man får så mange, at kanariere altid er i mindretal på deres egne øer.
 
Af Kenneth Bo Jørgensen
Hvis man skulle være så heldig at møde en vaskeægte canario, hvordan er sådan en så? Først og fremmest er han mere canario, end han er spanier. Man bør faktisk slet ikke kalde dem spaniere, det er lidt uhøfligt. Dem på iberiske halvø er ganske vist landsmænd, men det er ret langt ud, synes en canario, og det er uanset om de er fra Barcelona eller Madrid. Kanarierne er stolte af øers historie, også af øernes oprindelige folk, guancherne. De taler om dem som forfædre, selv om den genetiske forbindelse nærmest er nul, da guancherne stort set blev udryddet under den spanske erobring. Men nye gader bliver i dag opkaldt efter guanchere, og det er blevet moderne tage et guanche mellemnavn.
Familiemønstret er under samme hastige udvikling som  herhjemme, men man ser stadig far, der bestemmer, mens mor passer børn og hus. Stadig flere kvinder kommer dog ud på arbejdsmarkedet, og fødselstallet daler. Familierne er tæt sammenknyttede, og vennekredsen består oftest kun af familie, men de er også store. Så der er næsten heller ikke tid til andre, for kalenderen er besat året rundt af familiebegivenheder. De unge bor hjemme, til de bliver gift, og hele familien inddrages i dagligdagen, også de mindste. Selv ved fester til langt ud på natten er børnene med.
Den moderne livsstil er tydeligt slået igennem i kanariernes klæder. For bare få år siden var gaderne sorte af koner, der bar sorg over en eller anden fjern afdød slægtning. Nu er kjolerne lyse, festlige og ofte dristige. Kun til fest og folkedans trækker de i de lange groftvævede skørter med lodrette striber i alle farver – og en lille fiks stråhat på sned. Mænd ses stadig i landsbyer iført sorte filthatte og røde veste, men i byerne går de i Armani.

Velfærd og levefod

Velfærden på De Kanariske Øer er tilsyneladende god, ingen sulter, ingen tigger, og alt ser godt ud i turistområderne, men under overfladen og i udkantsområder står det økonomisk set skidt til. Finanskrisen i 2008 slog hårdt på alle øerne, også hårdere end i resten af Spanien, og man har ikke overvundet den endnu. Arbejdsløsheden er ganske vist på vej i den rigtige retning, men stadig på 20 pct. (2017), og især hårdt ramt er unge og folk over 45 år. Det har betydet, at familierne bliver boende sammen mange generationer under samme tag længere end normalt. De unge har simpelt hen ikke råd til at stifte bo.
Og selv hvis du er i arbejde, er livet ikke rosenrødt, for lønningerne er lave. Det er leveomkostninger og skatten også, men det udlignes ikke. I 2017 var gennemsnitslønnen 13.161 euro om året - 3329 euro lavere end resten af Spanien. 52,9 procent tjente under 1000 euro om måneden før skat. Man regner med, at 14 pct. levede i decideret fattigdom indtil 2019. Men nu er der håb: I 2018 vedtog det spanske parlament en lov om minimumsløn på 900 euro om måneden efter skat – og den træder i kraft i 2019. I Spanien udbetaler man løn ikke 12 gange om året, men 14, med ekstra udbetalinger til jul og sommerferie. Derfor bliver den samlede årlige minimumsløn på 12.600 euro efter skat fra 2019. Det vil betyde et gigantisk lønhop for mange kanariere, faktisk får den nye lov om minimumsløn mere effekt på Kanarieøerne end noget andet sted i Spanien.
Omkring 100.000 (37 pct.) er på pensioner, og de er ikke høje (609 euro om måneden). Der er 1,13 millioner erhvervsaktive kanariere. Alle er til gengæld veluddannede, for der er obligatorisk skolegang, de mindste er stort set i skole hele dagen. Ingen seista her. Folkeskolen er gratis, men man betaler for bøgerne. Der er universitet på Tenerife, så de fleste uddannelser kan man tage på øerne. Også sundhedsvæsenet er stort et betalt over skatterne, dog skal man betale et honorar for en almindelig lægekonsultation, men behandling på sygehuse er gratis.
Og så må man endelig huske, at penge ikke er alt: En meningsmåling for nogle år siden viste, at 81 pct. af kanarierne betegnede sig selv om: Lykkelige!

Sprog
Man taler spansk eller mere korrekt castellano (kastiliansk) – med næsten sydamerikansk accent. Man sluger endelser, så ingen aner, om “La Palma” er øen eller byen. Der er mange låneord fra øens brogede historie. Den engelske periode har givet “naife” for kniv, og “choni” betyder udlænding - efter Johnny. Emigranter har bragt gloser hjem fra Sydamerika, fx hedder bus ”guagua” som i Caribien, mens den i resten af Spanien hedder ”autobus”.

Erhverv
Kanarierne lever i dag af turister, bananer og tomater. Mest turister. Man er vant til at ændre erhverv. For historisk har man måttet omstille sig for at overleve. De er ved at dø af grin, når de hører, at vi har levet af at producere smør og korn i århundreder. Kanarierne var først med at dyrke sukkerrør og spandt guld på dem, indtil det kunne gøres billigere med slaver i Vestindien. Så gik man over til vin og blev verdensberømte for den tunge Malvasia-vin, der gik under Malmsey og Canary Sack. I danske hjem hed den kanariesekt, men Holberg lod »Jeppe på Bjerget« sige ”kanaljesek” – som var gængs udtryk indtil for få siden. Kanariske vinplanter blev sejlet til Amerika, derfor stammer de fleste sydamerikanske vine fra De Kanariske Øer. Vinen fik konkurrence af portvin og madeira, og så måtte man igen finde på noget nyt. Det blev lus fra kaktus. Lusen bliver brugt som farvestof og var en stor indtægtskilde, indtil kunstige farver vandt frem. Siden begyndte man at dyrke bananer og tomater. Vandproblemet løste man ved at putte vulkansk aske i plantejorden, som kunne suge den tunge nattefugt til sig. Begge afgrøder har en særlig sød smag. Bananer udgør 30 pct. af øernes landbrug, og der er 11.000 bananfarmere. Produktionen er i dag i krise. Til gengæld har blomsterproducenterne vind i sejlene og eksporterer for ca. 350 mio. kr. årligt. De første tobaksmarker er anlagt for 300 år, og øernes cigarer regnes blandt verdens bedste.
Fiskeri sker fra både trawlere og små kuttere. Hovedfangsten er tun, sardiner og blæksprutter. Men de er ikke ret gode til det, så trods al det hav må kanarierne importere spisefisk, og priserne er høje. Der gøres store anstrengelser for at uddanne og udbygge fiskeindustrien, så fiskerne kan tage længere ud og i det mindste dække hjemmebehovet.
Turismen er hovedindtægtskilden. Det begyndte i starten af 1900-tallet, da velhavende englændere kom for at pleje tuberkulose eller andre af datidens moderne sygdomme. De sejlede med bananbåde, der indrettede luksuskabiner til turister. De engelske herskaber blev hele vinteren. Masseturisme kom først i 1960´erne med jetflyet. Det boomede, og der blev skabt mange penge og meget skidt. I 1980´erne havde europæerne fået nok, og de blev væk. Siden har man hanket op i turismen, og nu er turisterne tilbage. 

Turister i tal - 2018
16.000.000 kom til de kanariske øer
5.100.000 kom til Tenerife
3.900.000 kom til Gran Canaria
346.208 danskere kom til De Kanariske Øer
132.290 danskere kom til Gran Canaria
84.742 danskere kom til Tenerife
32.494 danskere kom til Lanzarote.
65 procent af alle danske charterrejser om vinteren går til de kanariske øer.
87 procent af danske gæster har besøgt øerne før
19,3 procent har været her flere end ti gange

​
Politik
Kongeriget Spanien består af 17 selvstyrende regioner. De Kanariske Øer er en af dem, kaldet Canarias. Selvstyret er vidtrækkende, næsten som Grønlands hjemmestyre. Kun udenrigs- og forsvarspolitik bestemmer Madrid. Canarias har sin egen lovgivende forsamling på Tenerife. Der er valg hvert fjerde år. Parlamentet vælger præsident, som dog officielt udpeges af Spaniens konge.
Rivaliseringen mellem øerne slår igennem i selvstyret. Regeringsinstitutioner deles med hårfin nøjagtighed. Da parlamentet ligger i Tenerife, har Gran Canaria Højesteret og flere regeringskontorer. Præsidenten bor skiftevis på Tenerife og på Gran Canaria – fire år på hver ø. Vicepræsidenten bor dèr, hvor præsidenten ikke bor. Både Las Palmas på Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife er hovedstad for Canarias. Desuden har hver sit eget styre, Cabildo. Endelig er der valg til de enkelte kommuner med borgmestre og byråd.
Nationalt er der valg til parlamentet i Madrid, Cortes Generales. Her indgår de folkevalgte fra Kanarieøerne i Coalicion Canaria (CC), der stemmer sammen, når det gavner øerne, og de er ofte tungen på vægtskålen, har det kastet en del af sig, fx flere kostbare vandprojekter.
Spanien har været medlem af EU siden 1986, også Kanarieøerne. Men øerne er ikke en del af ”det indre marked”. Derfor kan man stadig handle toldfrit på vej derned, og derfor skal man gå ud ad den blå udgang i lufthavnen, når man kommer hjem - selv om man egentlig kommer fra et EU-land.

Støt projektet med et lille beløb - fx 20 kr! Brug Mobilepay til: 20216673.
Blev du glad for guiden, så send forfatteren en venlig tanke på Mobile Pay: 20216673.
Proudly powered by Weebly